Heb je slaapproblemen of ben je erg vermoeid? Loop je mentaal snel tegen je stressdrempel? Dan is het nuttig om je cortisolniveau, beter bekend als het stresshormoon, te laten controleren. De Adrenale Stress Index, die je in onze osteopathie praktijk in Zwevegem bij osteopaat Egwin Ponette kan aanvragen, brengt het cortisolniveau over een periode van 24 uur in kaart. Te hoge cortisolwaarden verstoren de slaapbalans en verzwakken je afweersysteem. Ook voor sporters is het interessant. Cortisolpieken signaleren in een vroeg stadium overtraining en kunnen aan de basis liggen van terugkerende blessures.
De impact van chronische stress op onze slaap en afweersysteem
Stress is in de basis een positieve zaak. Onze stressrespons zorgt er immers voor dat we gevaar herkennen. Het brengt ons lichaam in een verhoogde staat van alertheid. Acute stress maakt ons klaar om te vluchten of te vechten, wanneer dat nodig zou zijn.
Bij chronische stress bevindt ons lichaam zich echter in een voortdurende staat van alertheid. We staan dan zowel fysiek als mentaal zwaar onder druk. En dat heeft gevolgen: slaapproblemen, een verstoorde slaapbalans, voortdurende gejaagdheid en een te hoge bloeddruk. Chronische stress ondermijnt ook ons afweersysteem.
Cortisolpieken zorgen voor slaapproblemen en voortdurende stress
Bij stress kijken we naar de HPA-as, oftewel de stress-as. Die loopt van de hypothalamus, een klein deeltje van onze hersenen dat in zijn kern de vecht- en vluchtreactie (stressrespons) regelt. Van daaruit prikkelt het de hypofyse, een kliertje in onze hersenen, die het hormoon en de neurotransmitter corticotropine (ACTH) zal aanmaken. Dit heeft een rechtstreeks gevolg voor onze bijnieren, die de stresshormonen cortisol en noradrenaline produceren.
Onder normale omstandigheden produceert de bijnierschors dagelijks 15 tot 20 mg cortisol. Bij chronische stress ontstaat een overtal aan cortisol. Dat doet ons slecht in plaats van goed. De bijnieren kunnen dan immers de productie van de stresshormonen niet meer volgen.
De Adrenale Stress Index: het stresshormoon cortisol onder het vergrootglas
De Adrenale Stress Index beschrijft het cortisolprofiel over een periode van 24 uur. Vroeger werd cortisol gemeten in onder meer de urine en het bloed. Inmiddels is duidelijk dat een speekseltest hiervoor als het meest betrouwbaar kan worden gezien. Cortisol volgt een vast ritme over een periode van 24 uur.
Voor het bepalen van de Adrenale Stress Index wordt gedurende 24 uur op vijf momenten speeksel afgenomen. De cortisolwaarden pieken tussen 20 à 30 minuten na het opstaan. Daarna volgt normaal gezien een snelle daling. Behalve de speekseltest wordt de Adrenale Stress Index aangevuld met een bloedtest die de DHEA-S-waarde meet. DHEA is een hormoon dat ons beschermt tegen een teveel aan cortisol. DHEA-hormoonwaarden zijn sterk gedaald bij langdurige stress.
Hoe wordt de Adrenale Stress Index bepaald?
De Adrenale Stress Index is speekseltest waarbij over een periode van 24 uur op vijf vaste momenten een speekselstaal wordt afgenomen. Het volstaat bij de staalafname om gedurende één minuut op een swab te kauwen. De aanvullende bloedtest vindt het best ’s morgens plaats en zo dicht mogelijk bij de dag van de speekseltest (binnen de twee weken voor of na de speekseltest).
Ongeveer een week later plannen we een afspraak in waar we uitgebreid de resultaten bespreken.
Hoe de Adrenale Stress Index aanvragen in onze osteopathiepraktijk?
De Adrenale Stress Index kun je rechtstreeks aanvragen bij osteopaat Egwin Ponette op het e-mailadres egwin.ponette@telenet.be. We zoeken dan samen naar een blijvende oplossing voor jouw aanhoudende gezondheidsklachten.