Liesklachten zijn heel vervelend. Ze hinderen ons tijdens het sporten of recreatief wandelen. Maar ook in het dagelijks leven zijn ze storend. Als partner van de heup is de lies een scharnierpunt in ons lichaam. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat heel wat klachten die elders opduiken vertrekken vanuit de lies.
De lies is een bron van sportblessures
Wie de lies en sportblessures zegt, denkt in de eerste plaats aan voetballers. Dat is logisch. Liesklachten staan immers in de top drie van voetbalblessures. De klachten hebben verschillende oorzaken. Zo is er soms sprake van een spierscheur of overbelasting van de lies door een blokkade elders in het lichaam.
Sporters met terugkerende liesklachten checken we op rompinstabiliteit of een blokkade in de onderrug of het bekkengebied. Ook kunnen liesproblemen worden teruggebracht tot heupslijtage en artrose.
In andere gevallen ligt een liesbreuk aan de oorzaak van de liesklachten. Bij een liesbreuk is het spierweefsel in de buikwand ter hoogte van de lies verzwakt. Het spreekt voor zich dat een liesbreuk ook bij niet-sporters voorkomt.
Liesklachten als gevolg van een keizersnede
Ook vrouwen kunnen na het ondergaan van een keizersnede last hebben van bekken- en liespijn. De liesklachten ontstaan dan pas een tijd na de bevalling. De liespijn wordt veroorzaakt door littekenweefsel met verklevingen naar de buik en het bekken.
Tijdens de behandeling zal door middel van rektechnieken het litteken worden behandeld. De oefeningen zorgen voor een versoepeling van de beweging van de buik, het bekken en de rug.
Kom met liesklachten langs bij de osteopaat
Wist je dat ook aanhoudende blaasontstekingen kunnen worden veroorzaakt door liesklachten? Wanneer in het liesgebied sprake is van een verminderde doorbloeding, dan heeft dat ook een effect op de blaas.
Het is dus zeker nuttig om bij liesproblemen je osteopaat te bezoeken. Meestal kan een goede oplossing worden gevonden.
Heb je last van liespijn? Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.