Deze week vertellen we meer over de ziekte van Bechterew. Bij de ziekte van Bechterew is er sprake van een verstijving van de wervelkolom. De verstijving ontstaat door een chronische ontsteking van de gewrichten van de wervelkolom, het bekken en alle tussenliggende gewrichten. Omdat de gewrichten mettertijd vergroeien, wordt de rug dan stijf en immobiel.
De ziekte van Bechterew is niet eenvoudig op te sporen. Het duurt meestal een hele tijd alvorens de juiste diagnose wordt gesteld. Pijn in de onderrug, billen en dijen zijn de eerste signalen van Bechterew. De pijn gaat vaak samen met stijfheid, vooral ’s morgens vroeg of na lang stilzitten of een periode met te weinig beweging.
De ziekte van Bechterew afremmen
Bechterew komt naar schatting bij één procent van de bevolking voor. De ziekte uit zich meestal al op jonge leeftijd, zo tussen 25 en 40 jaar, en patiënten zijn doorgaans erfelijk belast. Helaas kan Bechterew niet worden genezen. Er bestaan gelukkig wel mogelijkheden om het verloop van de ziekte te vertragen.
Oefentherapie bij de kinesitherapeut
Eén daarvan is oefentherapie bij de kinesitherapeut. De therapie focust op het trainen van een goede lichaamshouding. Patiënten met Bechterew hebben door de verstijving van de wervelkolom immers de neiging om voorovergebogen te zitten en staan. Bij sommige patiënten met Bechterew treedt ook stijfheid van de ribben op. Dat maakt ademen lastig. Met ademhalingsoefeningen zorgen we ervoor dat de borstkas soepel blijft.
Osteopathie als symptoombehandeling
Naast oefentherapie is aangetoond dat osteopathische behandelingen geschikt zijn als symptoombehandeling. Tijdens de behandeling herstelt de osteopaat in de mate van het mogelijke de beweeglijkheid van de wervelkolom, het bekken en andere aangetaste gewrichten, dit alles met het doel het ziekteverloop te vertragen.
Kamp je zelf met de ziekte van Bechterew en ken je iemand met Bechterew die baat kan hebben bij een osteopathische behandeling of therapie bij de kinesitherapeut? Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.