Scoliose en kyfose zijn vaak voorkomende houdingsafwijkingen waarmee we in onze groepspraktijk osteopathie geconfronteerd worden. Zowat vier procent van de mensen heeft scoliose. In deze blogpost besteden we er extra aandacht aan. We vertellen onder meer wat scoliose en kyfose zijn, hun oorzaken en klachten, en hoe een osteopathische behandeling helpt.
De rechte rug versus de kromme en bolle rug
We hebben het als kind allemaal gehoord: we moeten mooi rechtop lopen om meer zelfvertrouwen uit te stralen, alsof het een stijve standbeeldachtige houding betreft. In werkelijkheid is onze wervelkolom soepel in haar beweeglijkheid om vlot verschillende houdingen aan te nemen. Onze wervelkolom heeft dus altijd een zekere kromming.
Bij scoliose en kyfose is er een onnatuurlijke kromming van de wervelkolom. De kromming bij scoliose is zijdelings, soms in één bocht, soms in twee bochten, vandaar de termen C-scoliose en S-scoliose. We noemen het ook gewoon een kromme rug. De kromming bij kyfose bevindt zich ter hoogte van de borstwervels. Zo krijgen we een bolle bovenrug. Het is in de volksmond bekend als een bochel of bult.
Geen eenduidige oorzaak van scoliose en kyfose
De oorzaak van scoliose en kyfose is niet altijd even klaar. Soms is een kromme rug aangeboren, soms ontstaat het tijdens het groeiproces, soms is het een ouderdomssignaal. Het is bij een kromme rug meestal wel duidelijk dat de persoon naar de linker- of de rechterkant overhelt. Ook een bolle rug is makkelijk te detecteren. Die bolle rug is dan vaak het gevolg van een slechte en gebogen houding.
Een kromme en bolle rug gaan op latere leeftijd dikwijls samen met rugpijn en hoofdklachten. Bij scoliose situeren de ongemakken zich dan meer richting het bekken, terwijl bij kyfose zich schouder- en nekklachten manifesteren.
De osteopaat versterkt de rug
Tijdens de behandeling zal de osteopaat in letterlijke zin de rug proberen te rechten. Dat gebeurt onder meer door het versterken van de spieren rondom de wervelkolom. Daarnaast geeft de osteopaat advies over betere houdingsgewoonten.
Een behandeling van een kromme en bolle rug is in veel gevallen een multidisciplinair gebeuren. Zo is er naast de osteopathische behandeling ook sprake van oefentherapie bij de kinesitherapeut.
Last van rugpijn, scoliose of kyfose? Maak een afspraak in de osteopathiepraktijk.