Migraine is samen met spanningshoofdpijn de meest voorkomende hoofdpijn. Ruim 30 % van de vrouwen heeft bovendien ooit een migraineaanval gehad. Bij mannen is dat 1 op 5. Spanningshoofdpijn wordt ervaren als een aangespannen band rond het hoofd. Bij migraine ervaart men bovendien een bonzende pijn aan één kant van het hoofd. De hoofdpijn verergert bij inspanningen en komt in golven. Ze worden zogenaamde ‘aanvallen’ genoemd.
Er is vaak sprake van overgevoeligheid voor licht en geluid en misselijkheid. Deze hoofdpijn is niet te onderschatten. Het is door de hevige pijn en onverwachts opkomen erg belastend voor het sociale en het professionele leven van de patiënt.
Wat lokt een migraineaanval uit?
Migraine ontstaat als gevolg van een ontregeling in de hersenstam die ertoe leidt dat de bloedvaten en de zenuwen in de hersenvliezen overprikkeld geraken. Dat is wellicht deels erfelijk bepaald.
Daarnaast verhogen enkele factoren bovendien de gevoeligheid van de hersenen. Zij lokken een migraineaanval uit. Hormonale schommelingen, stress, overmatig innemen van cafeïne en een onregelmatig slaappatroon zijn hiervan voorbeelden. Inspanningsmigraine is een vorm van migraine die vooral ontstaat bij of net na het sporten.
Wat doet de osteopaat bij migraine?
Recente onderzoeken tonen bovendien een gunstig effect van osteopathische behandelingen op migraine. Omdat de osteopaat het lichaam als één geheel bekijkt, speurt hij naar een dieperliggende link tussen de ontregelde hersenstam en de rest van het lichaam. Die vindt de osteopaat in de buikholte. Van hieruit lopen zenuwen naar de nek en oefenen invloed uit op de hersenstam. Een kortsluiting lokt een migraineaanval uit.
De osteopaat werkt bij migraine vooral op het middenrif en de regio van de lever, de dikke darm en de maag. Door middel van zachte manuele technieken bevordert de osteopaat onder meer de beweeglijkheid van de banden en vliezen rond de lever.